Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri

Çekiç

El aletleri çeşitleri arasında takım çantası için en gerekli aletlerdir. Çivi veya başka bir malzemeyi çakmaya veya bir malzemeyi dövmeye ve ezmeye yarar. Ahşap, metal hatta plastik bir sapa takılı ağır, demir bir uçtan oluşur. Yapılacak işin gerektirdiği kuvvete bağlı olarak piyasada farklı ağırlıkta çekiçler vardır. Evdeki ufak tefek çakma işlemleri için 200-500 gr arası çekiçler uygun olacaktır. Sevdiğiniz bir tabloyu veya fotoğrafı duvarınıza asarken bu el aletinin size çok yardımı dokunacaktır.

Tornavida

Çeşitli vidaları takmak veya sökmek için kullanılan, farklı boyuttaki vidalar için ucu ve çeşitli ortamlar için de sapı farklı boyutlarda üretilen el aletleridir. Mesela dar alanlarda kullanabilmek için daha kısa tornavidalar veya daha büyük/daha küçük vidalar için bunlara uygun uca sahip tornavida çeşitleri vardır. Genelde uç kısım metalden ve tutma kısmı plastikten üretilir. Kesinlikle takım çantasının en önemli

Düz Tornavida
Çeşitli boylarda tornavidalar

Ucu düz, tek çizgi halinde olan tornavida çeşididir ve üstünde sadece tek çizgi şeklinde çentiği bulunan vidaları takmak veya sökmek için kullanılırlar.


Yıldız Tornavida

Ucu artı (+) şeklinde olan tornavida çeşididir. Üstünde artı şeklinde çentiği olan vidalarda kullanmak için uygundur. Çeşitli boyları mevcuttur.

Şarjlı Tornavida

Şarjlı tornavidalar; şarj edilebilen bataryalarla çalışan, çok büyük olmayan ve matkap gibi bir sürü farklı ucu olan makinalardır. Şarjlı matkap değişen uçları sayesinde birçok farklı tornavidanın yaptığı işi yapabilir. Hem yıldız hem düz birçok uca sahip olurlar ve uçları matkap gibi döndüğü için size daha az enerji harcatırlar. Takım çantası içinde çeşitli el aletleri yerine sadece şarjlı tornavida bulundurarak yerden kazanırsınız. Şarjlı tornavidanızın şarjını her zaman dolu bırakmanız acil bir tamir işiniz çıktığında çok işe yarayacaktır.

Penseler

Penseler; çeşitli objeleri sıkıca tutmak, kesmek, bükmek, ezmek ve sıyırmak için kullanılırlar. Pense, bronz çağında sıcak metalleri tutmak için kullanılan maşalardan türemiş oldukları düşünülen el aletleri çeşitleri için kullanılan isimdir. Birçok farklı iş için üretilmiş pense çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları; kurbağacık anahtar, kerpeten, kargaburun ve keskidir.

İngiliz Anahtarı (Kurbağacık Anahtar)

Civata ve somunları takmak veya sökmek için anahtar denilen el aletleri kullanılır. Fakat birçok farklı somun ve cıvata boyutu olduğu için aynı şeklide birçok anahtara ihtiyaç duyulur. Fakat kurbağacık anahtar sayesinde takım çantasında birçok anahtar taşımaktan kurtulursunuz. Kurbağacık anahtarın ayarlanan bir ağız kısmı ve manuel ayar vidası vardır. Bu sayede anahtarın ağzını ihtıyacınız olan boyuta ayarlayabilir ve kullanabilirsiniz. Kurbağacık anahtarla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Kerpeten

Kerpeten, bir malzemeyi kıstırmak, kesmek veya çekmek için kullanılan el aletleri çeşitlerindendir. Genelde halihazırda çakılmış bir çiviyi çıkarmak için kullanılır. Yanlış yere çivi çaktığınızda veya eski çiviyi çıkarmak istediğinizde bir numaralı yardımcınız olacaktır.

Kargaburun

Kargaburun; çalışılan malzemeyi tutmaya ve kesmeye yarayan uzun uca sahip pense çeşididir. Bir kabloyu kesmeniz, bükmeniz veya sıkıca tutmanız gerektiğinde çok işinize yarayacaktır. Uzun ve ince ağzı sayesinde uzanamadığınız yerlere uzanmanızı ve müdahale etmenizi sağlar.

Keski

Keski, ağzında sadece kesici kısmı bulunan pensedir. Bir şeyleri tutmak için değil sadece kesmek için kullanılır. Genelde kabloları kesmek için kullanılırlar.

Maket Bıçağı

Maket bıçağı; plastik bir kılıf içinde ileri geri hareket ettirilebilen ve sabitlenebilen tek tarafı keskin bıçaktır. İstenilen uzunlukta kullanılabilir. Bir diğer ismi falçatadır. Adından da anlaşılacağı gibi hassas kesimi sayesinde maket yapımında kullanılabildiği gibi evde de kesim gerektiren işlerde kullanılabilir. Mesela bir kaplama yapılırken, kaplamanın uygulanacak ölçülere göre kesilmesinde kullanılabilir veya şerit yalıtım malzemelerini kesmede kullanılabilir. Son derece keskindirler ve köreldiklerinde plastik koruma içindeki bıçak değiştirilebilir.

Şerit Metre

Takım çantası içindeki el aletleri çeşitlerinin en önemlilerinden biri şerit metredir. Tamir işleri yaparken işinizi her zaman ölçülü yapmak çok önemlidir. Göz kararı yapılan iş daha sonra sorunlar yaratabilir mesela gerekenden daha kısa kesilen bir borunun geri dönüşü olmayacağı için değişmesi bile gerekebilir. Bu yüzden yapacağınız her işi ölçüp biçerek yapmanız daha güvenli ve faydalı olacaktır.


Şerit metre

Şerit metre genelde plastik bir muhafaza içerisinde rahatça kıvrılabilen metal uzun bir şerittir ve bu şerit üzerinde cetvel vardır. Plastik muhafazasının üstündeki düğmeye basarak metrenin belli bir noktada durmasını veya geri içine girmesini sağlayabilirsiniz. Çeştili boylarda şerit metreler mevcuttur. Ev tipi bir takım çantası için 3-5 metre arası yeterli olacaktır.

Testere

Testere; en azında bir ucu tırtıklı olan ve piyasada birçok çeşidi bulunan kesici el aletlerindendir. Birçok farklı amaç için testere bulunmaktadır. En yaygınları ahşap içindir fakat metal kesmek için, alçı kesmek için testereler de vardır. Bunun yanında daha profesyonel işler için elektronik veya şarjlı testereler vardır. Bunlar ya testerenin otomatik olarak ileri geri gelmesiyle ya da dönen zincir şeklindeki testerenin otomatik dönüşüyle çalışırlar. Ağaç, sunta veya büyük parçaları kesmek için kullanılırlar.

Vida ve Çiviler

Takım çantasında her zaman farklı boyutlarda çivi ve vida bulundurmanız minik tamir ve montaj işlerinde çok işinize yarayacaktır. Hem çivinin hem de vidanın birçok boyu vardır. Çivi ve vidalar kullanılacakları projeye göre seçilmelidir.

Çivi

Duvara bir şey asmak için duvara çakılan veya ahşap parçaları birbirine çakmaya yarayan yivsiz metal parçalardır. Sivir kısımları ve küt olan baş kısımları vardır. Sivri kısmı delinmesini istediğiniz objeye gelecek şekilde çekiç yardımıyla çakılır. Eğer yerinden çıkartılmak istenirse kerpeten kullanılır. Farklı malzemeler için farklı çiviler vardır. Mesela ahşap çivisi ve beton çivisi birbirinden farklıdır.

Vida

Belli bir malzeme (dübel veya sunta) içerisinde dönerek yol almaya yardımcı olan yivlere (çıkıntılara) sahip çiviye vida denir. Çivinin çıkıntıları olmadığı için duvara yeterince tutunamayabilir bu yüzden çok ağır şeyleri asmak için çivi uygun değildir. Bu tür durumlarda yivleri sayesinde kolayca olduğu yerden çıkmayan vida kullanılır. Duvara bir şey sabitlemek için önce matkapla dübele uygun olacak bir delik açılır, daha sonra buraya dübel yerleştirilir ve en son olarak da sabitlenecek ürünün üstünden vida bir tornavida yardımıyla takılır. Vidayı çıkarmak için yine tornavida kullanmak gerekir.

Matkap

Yüzeylerde, duvarda, mobilyada çeşitli boyutlarda delik açmak için kullanılan elektrikle veya elektrikle şarj olan pille açlışan aletlere matkap denir. Birçok farklı uçla kullanılabilir. Bu uçlar hem delinecek yüzeye göre hem de delinecek deliğin çapına göre değişirler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi duvara ağır bir ürün (raf, dolap, ayna) monte etmeniz gerektiğinde öncelikle duvarı yerleştireceğiniz dübelin genişliği kadar delmeniz gerekir. Bunun için de matkaba ihtiyaç duyarsınız.

Kontrol Kalemi

Kontrol kalemi bir elektrik devresinin açık olup olmadığını anlamak için kulllanılır. Genelde prizde, duyda veya elektrik panosunda elektrik olup olmadığını kontrol için kullanılır. Kontrol kalemin ucu aynen düz bir tonavidadır, sapı da şeffaf plastikten üretilmiştir ve içinde neon lamba vardır. Devrede elektrik varsa neon lamba yanar. Elektriğin varlığını kontrol etmek çin kontrol kaleminin tornvida ucu ölçülmek istenen prize veya tele dokundurulurken, parmak kalemin arka kısmındaki metal noktaya bastırılmalıdır. Aslında bu şekilde devreyi, kalemi kullanan kişi tamamlamış olur. Ama alet içindeki direnç sayesinde bu elektrik hissedilmez ve tehlikesizdir.

Takım Çantası

Takım çantanızı hazırlarken tabii ki en önemli malzeme takım çantası. Takım çantasının olabildiğince çok gözü ve bölmesi olması, aradığınız aleti kolay bulmanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında alacağınız takım çantasını olabildiğince hafif seçmeniz önemlidir. El aletleri genelde metalden yapıldıkları için ağır olabilirler. Bu yüzden takım çantanızı hafif seçmeniz taşımada kolaylık sağlayacaktır.

Takım çantasını en son almanız faydalı olabilir, böylece ihtiyacınız olan el aletleri çeşitleri için doğru boyuttaki takım çantasını daha doğru seçebilirsiniz.


Tekerlekli takım çantası

Takım çantalarında büyüklük genişlikleriyle (enleriyle) ölçülür. Ve bu da Amerikan ölçü birimi olan inç ile belirtilir. Eğer evinizdeki her tamirata siz koşmuyorsanız ve yardım alıyorsanız; 13-16 inç (35-40 cm) arası takım çantası yeterlidir. Ama eğer evimdeki tüm tamiratı ben yaparım diyorsanız, 19-20 inç (48-50 cm) üstü ve hatta tekerlekli takım çantalarını öneririz.

« Anasayfa